- Basilika -



 Latinskt Namn:

Ocimum Basilicum ´Yemenite´

 Växtgrupp:

Perenner. "Kryddväxter".

 Härdighet:

Härdig till ca 5 + grader .

 Höjd:

30 – 40 cm.

 Växtläge:

Soligt.

 Blomfärg:

Blå. Finns i andra färger.

 Blomn.Tid:

Sommar - höst.

 Bladfärg:

Grön.

 Doft:

Massor...

 Jordförhållande:

Väldrenerad.

    Kommentar:
    
Vedartad växt. 1 årig. Klipp grenarna vid skörd. Blir kraftigare efter hand.
     
Ska vara köldtålig och det verkar den verkligen vara.
     Smaken är finfin basilikasmak. Kan bara förökas med sticklingar.

     Användning:

      Kött, Fisk, Skaldjur, Fågel, Grönsaker, Pasta och Pesto.
      Fryses, ej torkning.!

      Basilikan är en smaksättare i Chartreuse. Basilikaoljan används inom parfymindustrin.
      Passar i all sorts mat, oumbärlig i det italienska och provensalska köket.
      Förslagsvis vinäger, ättika, såser, tomater, paprika, auberginer, fiskrätter, kötträtter,
      äggrätter, skaldjur, sallader, soppor, te och smaksättning i korv och pastejer.
      Placera en basilikaplanta i köksfönstret så håller den flugorna borta.

- Tillbaka till Kryddor -